Vitamine C voor stevigheid van de huid

Bij vitamine C denk je waarschijnlijk aan fruit, met name citrus vruchten, en dat het belangrijk is voor het behoud van een goede weerstand. Maar wist je dat vitamine C ook héél belangrijk is voor de stevigheid van je huid en daarmee het voorkomen van rimpeltjes? Je zult het dan ook regelmatig terugvinden in verzorgingsproducten voor de rijpere huid.

Een voorbeeldje...

Je bent misschien wel bekend met de term 'scheurbuik'. Deze ziekte is vooral bekend van de zeevaart van vroeger en leidde bijvoorbeeld tot loszittende tanden, zwakke bloedvaten, blauwe plekken en interne bloedingen. Er was gelukkig een heel simpel middel tegen deze kwaal: vitamine C. Deze vitamine zorgt er namelijk (kort gezegd) voor dat de boel niet uit elkaar valt.

 

Hoe werkt dat dan?
Vitamine C is in ons lichaam essentieel om collageen aan te kunnen maken. Collageen is een eiwit dat in heel ons lichaam voor stevigheid zorgt. Denk bijvoorbeeld aan spieren, pezen, botten, maar dus ook aan de huid. Het wordt gemaakt van aminozuren. Dit gebeurt in meerdere stappen en hier zijn meerdere hulpstoffen voor nodig. Vitamine C is zo'n hulpstof. Vitamine C werkt namelijk als co-factor (helper) voor twee enzymen die nodig zijn om van een aminozuur uiteindelijk collageen te maken. Zonder vitamine C kan van een aminozuur dus nooit collageen gemaakt worden. Op den duur zul je hier dus klachten van gaan ervaren, zoals een verminderde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik.

 

Hieronder een schematische weergave van hoe vitamine C werkt als hulpstof:

In de praktijk
Het is dus heel belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen, om de stevigheid van de huid zo optimaal mogelijk te houden. Tijdens bijvoorbeeld een microneedling behandeling, lokken we ook echt een reactie uit van de huid om meer collageen aan te gaan maken. Het is dan natuurlijk belangrijk dat er wel voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn in het lichaam, om daadwerkelijk collageen aan te kunnen maken.

 

De basis is altijd een gezond voedingspatroon met voldoende groente en fruit, om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C te komen. De ADH voor volwassenen ligt in Nederland op minimaal 75 mg per dag. Hier kom je al snel aan met bijvoorbeeld een stuk paprika of een opscheplepel spruitjes. Orthomoleculair bekeken mag deze dosering hoger, 1000 mg per dag tot wel 3000 mg per dag als je bijvoorbeeld verkouden bent. Als je rookt, is 50-100 mg éxtra vitamine C per dag aan te bevelen, omdat roken veel vitamine C weg slurpt in het lichaam.

Wil je naast je normale voedingspatroon meer vitamine C binnenkrijgen, dan kun je altijd een supplement bijslikken. VITAIA heeft de 'Get under your skin' in het assortiment, met 500 mg vitamine C per capsule. Tevens verkoop ik van VITAIA de 'Picture perfect'. Deze bevat naast 100 mg vitamine C, ook 300 mg viscollageen per capsule. De picture perfect krijg je gratis bij een microneedling kuur. 

 

Voor de opname is het het beste om vitamine C verdeeld over de dag binnen te krijgen.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Clenni (woensdag, 13 oktober 2021 22:39)

    Goed stukje ,knap gedaan toppertje